Asi každý z nás má nějakého koníčka, kterému se rád věnuje. Někdo rád čte knihy, jiný hraje počítačové hry, další je zase domácí kutil. Ať je vaše hobby jakékoliv, jedno má společné: i do něj pronikají moderní technologie a automatizace. Pravda, někde rychleji než jinde, avšak tento trend je stejný všude.

Vezměme si například již zmíněné kutilství. Tito lidé velmi rádi vyrábí či vytváří něco užitečného, rádi opravují věci a pracují například se dřevem. K tomu samozřejmě potřebují nejrůznější nástroje. Jsou to třeba kladivo, šroubovák, vrták, ale i další.

vystruznik1

Zdálo by se, že většina z nich je stále závislá na ruční práci, a že se příliš nemění – například kladivo je tu s námi v prakticky nezměněné podobě prakticky již od počátků lidstva, změnil se pouze materiál a lehce upravil tvar. Ovšem i sem, jak již bylo výše řečeno, proniká mechanizace a automatizace.

Vezměme si například vyvrtávání děr. Dříve, a není to zas až tak dávno, historicky vzato, se člověk musel spokojit s klasickým vrtákem. Dnes je standardem vrtačka. Máme jich mnoho druhů, od těch běžných po příklepové, s vyměnitelnými vruty a dalšími vychytávkami.

dilna2

Znamená to tedy, že brzy na člověka žádná ruční práce nezbude? Ne tak docela. Příkladem může být obrábění otvorů, kde se i dnes častěji používá výstružník ruční https://www.i-nastroje.cz/Rucni-221420-c31_111_4.htm, spíše než mechanický. Je to proto, že umožňuje větší přesnost, což je u tohoto typu práce velmi důležité, zvláště pokud se jedná o menší otvory.

Lze tedy vidět, že i ruční nástroje mají stále v dílně své místo. A věřím, že tomu tak zůstane. V některých situacích člověka totiž stále nedokážeme nahradit. A to je dobře, neboť kdybychom se příliš spoléhali na stroje, pak co by se stalo, kdyby některý z nich jednoho dne přestal fungovat? Takhle dokážeme vyrábět věci i za pomoci „primitivních“ nástrojů. A to se vždycky hodí, nemyslíte?

Kdy je dobré použít výstružník ruční a kdy mechanický?